Traditionele en luchtige biscuit? Die maak je op 1, 2, 3 met dit recept!

Een goede biscuit is vaak de basis voor heerlijke, mooi gedecoreerde taarten. Ook fruit- en slagroomtaarten of buches worden wel eens gemaakt met biscuit. Het is dus best een veel voorkomend recept in bakkerijen. Er wordt wel eens gezegd dat het niet zo gemakkelijk is om je eigen biscuit te maken, maar eigenlijk valt dat best goed mee!

Toen ik begon met het decoreren van taarten stond ik niet echt stil bij het recept van de taart die ik zou decoreren. Gewone vanille- of chocoladecake was mijn basis. Maar door de jaren heen werd al vrij snel duidelijk dat een gewone cake, in combinatie met de vullingen en de fondant of marsepein toch best zwaar op de maag viel. Daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieven om een taart luchtiger te maken. Er zijn uiteraard veel meer mogelijkheden, maar één er van was werken met een biscuit. Ondertussen heb ik al best wel een hoop verschillende biscuitrecepten uit geprobeerd en daar is dit recept, voor mij, als beste uit gekomen!

Dit recept maakt 2 biscuits met een doorsnede van 15 cm ofwel 1 biscuit met een doorsnede van 20 cm. 

MATERIALEN

 • 2 bakvormen (dia. 15 cm) of 1 bakvorm (dia. 20 cm)
 • Cookingspray
 • Bakpapier
 • 2 mengkommen (warmtebestendig)
 • 2 pottenlikkers
 • Handmixer
 • 1 theelepel (of maatschepje van 1tlp)
 • Optioneel: potje om je hoeveelheid beslag te meten
 • Optioneel: kookthermometer
INGEDIENTEN

 • 200 gr fijne kristalsuiker
 • 200 gr patisseriebloem (of zelfrijzende bloem)
 • 8 gr vanillesuiker
 • 1 tlp vanille-extract
 • 5 eieren, opgesplitst
WERKWIJZE

Verwarm je oven voor op 180°C en bereid je bakvormen voor. Ik doe dit met een cooking spray en een rond stukje bakpapier op de bodem van de bakvorm, maar je kan dit uiteraard ook met margarine en bloem of enkel met bakpapier doen. 

Begin met het opkloppen van de eigelen. Zet een klein steelpannetje met een bodempje water op het vuur en breng het water aan de kook. Doe de eigelen, de helft van de suiker en het vanillesuiker in een mengkom en zet op het steelpannetje. Mix de eigelen en de suiker tot op 37°C. Als je geen kookthermometer hebt, kan je dit wat inschatten door aan het mengel te voelen. Als het volledig warm aanvoelt, zal de mix ongeveer op de juiste temperatuur zitten.

Haal de mengkom van het vuur en mix verder tot het mengsel steviger en lichter wordt. De temperatuur zakt dan tot kamertemperatuur.

Daarna ga je de eiwitten, de andere helft van de suiker en het vanille-extract opkloppen op dezelfde manier. Zet de mengkom op het steelpannetje met kokend water en mixen de eiwitten en de suiker helemaal stijf.

Als de eieren allemaal opgeklopt zijn, zeef je de bloem een eerste keer. En plaats je je 3 kommen bij elkaar met de opgeklopte eigelen in het midden.

Nu ga je je opgeklopte eiwitten door het eigeelmengsel spatelen. Het is belangrijk dat je dit door spatelt en niet mixt, om de lucht er niet uit te slaan.

Wanneer de eieren met elkaar gemengd zijn, ga je de bloem ook door het mengsel spatelen. Vooraleer je dat doet, ga je de bloem een tweede keer zeven. Hoe vaker de bloem gezeefd is, hoe kleiner de kans op klonters.

Verdeel het beslag over de bakvormen. Ik gebruik hier mijn “Cups-potje” voor, omdat ik weet dat 2 cups beslag nodig zijn voor een biscuit van 15 cm dia. Bij dit recept kan je het beslag gewoon in 2 delen over de bakvormen (= 2 cups per bakvorm) of je kan het beslag voor 1 grote taart gebruiken (= 4 cups).

Tik de bakvorm(en) een paar keer op je tafelblad, zodat de lucht naar bovenkomt. Op die manier zullen er minder luchtgaten in je biscuit zitten.

Bak de biscuits 40 minuten in de oven op 180°C.

En voilà! Nu heb je je eigen vanille biscuit gemaakt. Niet zo moeilijk, toch? Je kan deze biscuit nu gaan snijden, vullen en decoreren of je kan hem gewoon zo opeten!

Een aantal taarten die ik met dit biscuitbeslag gemaakt heb: Bruidstaart, Verjaardagstaart UKI, Verjaardagstaart Leffe en deze Frozen Verjaardagstaart.

Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *