De 4 grote verschillen tussen marsepein en fondant

“Werk je het liefst met fondant of marsepein?” Die vraag krijg ik wel vaker van vrienden en familie. Standaard en vooral heel vastberaden zeg ik meteen “Fondant.”, maar dan volgt de vanzelfsprekende “Waarom?”. Heel eerlijk, gewoon omdat ik persoonlijk vind dat fondant leuker werkt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee? Dat zocht ik graag voor jullie uit!

Hoe vettiger, hoe prettiger of suikerkanon?

Het grootste en ook het belangrijkste verschil tussen fondant en marsepein zit in de smaak. Fondant bestaat voornamelijk uit suiker, wat het heel zoet maakt. In combinatie met een gevulde taart, wordt het dus wel een echt suikerkanon.

Marsepein bestaat uit één deel amandelen en één deel suiker, en dus wordt het zoete van de suiker hier sterk gecompenseerd. Amandelen zijn vetrijker en dat maakt dus ook dat marsepein heel wat vettiger is dan fondant. Maar, hoe vettiger, hoe prettiger?

Blank of spierwit?

Ook de kleur van fondant en marsepein is anders. Fondant standaard spierwit en dat heeft als voordeel dat je er alle kanten mee uit kan. Voor witte figuurtjes of een witte taart kan je dus meteen vertrekken vanuit basisfondant. Wil je fondant kleuren, dan gaat dat heel vlot. Zeker lichte (pastel)kleuren zijn gemakkelijk te maken. Voor vollere kleuren zoals rood en zwart, wordt het dan weer moeilijker…

Bovenaan: Marsepein – Onderaan: Fondant

Marsepein is standaard blank en dus niet wit. Eerder gebroken-wit, waardoor het kleuren ervan moeilijker gaat. Je zal nooit (of toch amper) dezelfde kleur bekomen dan aangegeven staat op je kleurstoffen. Je kan marsepein ook wit kleuren, maar persoonlijk heb ik mijn twijfels over het resultaat ervan. Wat je wel kan doen, is wit gekleurde marsepein kopen en van daaruit vertrekken.

Korrelig en stoer of glad en elegant?

Wanneer je fondant gaat uitrollen, krijg je een heel mooie, gladde en egale structuur. Als je marsepein uitrolt, krijg je meer een korrelig en robuust resultaat. Dat geldt ook wanneer je figuurtjes of decoratie maakt voor je taarten. Marsepein zal er altijd stugger uitzien, dan fondant. Of fondant er mooier uitziet dan marsepein, of omgekeerd, dat is een persoonlijke kwestie, maar mijn voorkeur gaat alvast uit naar fondant.

Lazy Jack of Snelle Eddy?

Fondant droogt al vlug uit aan de lucht, dus je moet als een Snelle Eddy (of Kelly) te werk gaan om te vermijden dat het gaat scheuren. Treuzelen is hier dus geen optie! Het heeft wel als voordeel dat je makkelijk figuurtjes kan boetseren, zonder je zorgen te moeten maken over instortingsgevaar.

Aangezien marsepein vettiger is, droogt het ook niet zo snel uit aan de lucht. Je kan dus als een echte Lazy Jack te werk gaan om je taarten te decoreren. Het nadeel hierbij is wel dat wanneer je je decoratie vorm hebt gegeven, de zwaartekracht het nadien overneemt..

En jij, verkies jij fondant of marsepein? Laat mij vooral ook weten waarom!

Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *