Het ABC van Macarons

Afgelopen weekend maakte ik voor de allereerste keer macarons. De échte French Macarons, zoals ze zeggen. Waarom? Omdat ik wou weten of dat nu écht zo moeilijk is om te maken. Heb ik het antwoord op die vraag gevonden? Ja. Dubbel ja, want het is gewoon waarheid. Macarons zijn aartsmoeilijk. Ze vragen je volledige concentratie, securiteit en aandacht het volle uur dat je ze maakt. Maar net dat is hetgene wat ze zo intrigerend en lekker maakt.

Who cares?!
Eerlijk? Ik heb nooit willen geloven dat macarons zo’n jobke zouden zijn. Ze zien er helemaal niet zo moeilijk uit…, maar verraderlijk daarentegen, dat zijn ze wel… En verslavend lekker. Dat ook. Ik had mij voorgenomen om te genieten, en vooral om veel bij te leren. Geen stress, geen paniek, alleen maar plezier, want, who cares als ze mislukken (buiten ikzelf)?

TPT, macaronage & suikersiroop
Ik moet zeggen dat ik nog nooit zoveel geleerd heb bij een opdracht als deze. Ik heb vaktermen gezien, die ik nog nooit gehoord of gezien had. TPT, macaronage, … Ik kende ze niet. Aangezien het voor mij ongekende terminologie is, ga ik er van uit dat dat voor jullie ook zo is (sorry) en dus geef ik jullie met plezier een aantal belangrijke waarden mee.

TPT ofwel Tant Pour Tant
Je zou het niet zeggen maar dit is dé spetterende smaakcombinatie van rauwe eieren, amandelen en bloemsuiker. De basis voor een goede macaron.

Suikersiroop
Je maakt een suikersiroop door suiker en water te ‘koken’, zonder dat het kookt. Belangrijk hierbij is dat de siroop transparant blijft en niet dat ze gelig wordt, want dan zijn we aan het karameliseren. And we no want that. 118°C, niet meer en niet minder, zorgt voor dé perfecte suikersiroop.

Macaronage
Het belangrijkste deel van het macaron-proces. Als dit mislukt, kan je je macarons (of wat er nog van over blijft…) in de vuilbak gooien. De opgeklopte eiwitten worden gemengd met de TPT-mengeling en dus wordt hier eigenlijk het finale deeg voor de macarons gemaakt. Deze stap bepaalt de structuur, samanhang en vorming van de macarons.

Na heel veel research, gepruts, gefoefel en geprobeer, maar vooral na een volledig ontplofte keuken, waren ze er dan eindelijk. Mijn allereerste macarons. Zijn ze perfect? Neen. Kunnen ze beter? Absoluut. Maar ben ik er fier op? Damn right, I am!

Wil jij weten hoe ik mijn eerste niet zo perfecte macarons maakte? Hou mijn blog de komende weken dan zeker in de gaten en ontdek het als eerste!

Cheers!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *