Een glutenvrije taart maken? Hou dan rekening met deze 3 tips!

Iedereen kent wel iemand die glutenintolerant is, dus ik was er mij van bewust dat er vroeg of laat een glutenvrije opdracht aan zat te komen. En enkele weken geleden was het dan eindelijk zo ver: ik werd gevraagd om glutenvrije taart en koekjes te bakken. In al mijn enthousiasme, zei ik meteen ‘Ja!’, maar daarna kwam het besef… Hoe begin ik hier eigenlijk aan?

Glutenvrije taarten zijn ook lekkere taarten
In eerste instantie dacht ik meteen aan het feit dat er vaak gezegd wordt dat iets glutenvrij eigenlijk helemaal niet zo lekker is, maar door heel wat research te doen, moet ik bekennen dat dat niet meer is dan een fabeltje. Glutenvrij eten hoeft helemaal niet slecht te smaken, integendeel, je kan heel ver gaan en heel origineel zijn in je smaak keuze.

IMG_2936

IMG_2493

Maar niet alleen dat werd duidelijk. Hier zijn nog 3 tips waarmee je best rekening houdt bij het maken van jouw glutenvrije taart:

1. Zorg voor de juiste icing op je glutenvrije koekjes
Op het eerste zicht lijkt een icing voor koekjes geen groot probleem. Een gewone icing bevat immers water & poedersuiker, waar (gelukkig) geen gluten in zitten. Toch werken heel wat collega-bakfanaten met Royal Icing. Deze icing bevat eiwitpoeder, wat sporen van gluten kan bevatten. Gelukkig is de icing van LorAnn wél glutenvrij.

afb5
Toch is er één ding waarmee je rekening moet houden wanneer je een glutenvrije taart of koekjes bakt: kleurstoffen kunnen sporen van gluten bevatten. Je kijkt dus best op voorhand na of er al dan niet gluten in je kleurstoffen zitten.

afb6
2. Kies voor de juiste ingrediënten
Gluten staan in voor de elasticiteit en samenhang van het deeg, maar ook voor de luchtigheid en dus het rijsgehalte van een deeg. Bloem zonder gluten, kan je dus best aanvullen met Xanthaangom (voor de elasticiteit) en bakpoeder (voor de luchtigheid en het rijzen).

3. Kijk verder dan de Belgische grens
Uiteraard moet je deze ingrediënten ook allemaal kunnen vinden in de winkel, en dat was voor mij nu net een kleine struikelblok. Glutenvrije bloem was uiteraard geen probleem, maar Xanthaangom bijvoorbeeld is in België niet verkrijgbaar. Je houdt dus best rekening met een langere leveringstermijn voor je ingrediënten.

Bak jij binnenkort glutenvrije taarten?
Deze 3 tips zetten je al goed op weg voor je eigen glutenvrije taart. Maar als ik je nog één ding mag meegeven: het is echt mogelijk om glutenvrij te bakken!

Wil je meer weten over glutenvrij bakken? Neem dan contact op met mij of laat je inspireren door Nicole van Glutenfree on a Hoestring.

Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *